Vad betyder anonymitet?

10 mars 2009 at 8:00 1 kommentar

Nationalencyklopedin (NE) förklarar anonymitet som att vara utan namn, oidentifierad inför omgivningen. En person som innehar anonymitet går alltså inte att identifiera. Ganska självklart kanske.

Vidare beskriver NE anonym som något som saknar individuella särdrag (och bara en i mängden e.d.). Lägg märke till ”och bara en i mängden”. Innebär det här alltså att om du bara är en i mängden – klär dig som alla andra, rör dig som alla andra, tycker som alla andra – så förblir du anonym?

Om vi blir tvingade till att vara en i mängden, vad händer då med vår personlighet och våra åsikter. Världen är full med känsliga ämnen där många vill delta i debatten utan att avslöja vem man är och riskera att bli ”åsiktsregistrerad”.

Häromdagen fick Jonas Bergling sparken från sitt jobb eftersom företaget som han var anställd på inte ville förknippas med hans åsikter. Jonas är piratpartist. Det är sorgligt att vi på 2000-talet, i Sverige, inte har rätt till egna åsikter. Men, om så nu är fallet, borde vi inte ha rätt till att vara anonyma för att kunna delta i en debatt, utan att riskera jobbet? Om Sveriges befolkning inte vågar diskutera eller utrycka sina åsikter, vad kommer då hända med Sveriges utveckling?

Alla människor har rätt till att vara anonyma, så länge de inte begår något brottsligt. En åsikt kan aldrig vara brottslig. Människors åsikter driver Sverige framåt, oavsett om det är anonyma eller offentliga personer.

Vad betyder anonymitet för dig? Vågar du ge dig in i debatten?

Annonser

Entry filed under: Krönikor. Tags: , , , , .

Avskedad på grund av politisk ställning Super 3G

1 kommentar Add your own

  • 1. Tillbakablick - Vecka 11 «  |  16 mars 2009 kl. 8:27

    […] veckan har det också diskuterats flitigt om att Jonas Bergling blev avskedad efter att ha chattat om sina politiska åsikter. Läs även vad andra bloggare tycker […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Följ Nolog på:

RSS Nolog på Bloggy

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

%d bloggare gillar detta: