Hur ska Antipiratbyrån lyckas?

12 mars 2009 at 22:00 1 kommentar

I tisdags skrev jag om OneSwarm och dagen efter kunde man på deras forum läsa följande meddelande skrivet av Svenska Antipiratbyrån (det går självklart fortfarande att läsa meddelandet):

ETT MEDDELANDE FRÅN SVENSKA ANTIPIRATBYRÅN ANGÅENDE FILDELNINGSTEKNIKEN ONESWARM

Nya kommunikationstekniker på Internet, såsom OneSwarm, medför många fördelar. Man kan exempelvis snabbt och enkelt sprida sin egenskapade musik, videosekvenser eller texter till folk runt om i världen. Man måste dock samtidigt komma ihåg att upphovsrätten även gäller på Internet och att det inte är acceptabelt att sprida någon annans skyddade verk utan tillstånd. Vi rekommenderar därför alla föräldrar att diskutera innebörden av upphovsrätten med sina barn och förklara att det inte är rätt att begå brott bara för att ”alla andra gör det”, för att det är enkelt eller för att risken för att ”åka fast” är liten. Risken finns trots allt där, och praxis i dagsläget ligger på 20.000-30.000 kr i böter för tillgängliggörande av enstaka filer. Fängelse finns dock på även på straffskalan. Fråga dig själv: Är det värt att förstöra Din eller Dina barns framtid för detta?

Vi vill med detta meddelande upplysa privatpersoner som använder OneSwarm för att olovligen sprida upphovsrättsskyddat material, i synnerhet datorspel och filmer, att detta är brottsligt och kan få allvarliga konsekvenser. Vi bevakar våra uppdragsgivares intressen även genom denna teknik och förbehåller oss rätten att vidta juridiska åtgärder, såsom polisanmälan och inhämtande av personuppgifter från operatör genom Ipred-direktivet, med efterföljande intrångsundersökning.

Vi bedriver just nu en kampanj mot OneSwarm där vi genom olika metoder spårar klienter som olovligen sprider upphovsrättsskyddat material. Vi kommer sedan att identifiera personerna bakom denna verksamhet och i de fall vi finner bevis på brottslig verksamhet lämna in en anmälan till rättsvårdande myndigheter, alternativt agera med eget mandat för att förhindra vidare spridning.

Svenska Antipiratbyrån
08-545 475 50

Christian Engström (pp) kommenterade det här meddelandet på sin blogg och beskriver vilken hemsk makt Antipiratbyrån kommer att få i och med Ipred. Senare redigerar dock Christian sitt inlägg, efter ett samtal med Henrik Pontén från Antipiratbyrån:

Henrik Pontén på Antipiratbyrån dementerar i telefon att de skulle ha skrivit det här foruminlägget, så då har de säkert inte gjort det. Såvitt jag kan se summerar dock inlägget på ett korrekt sätt de möjligheter som Antipiratbyrån och andra upphovsrättsorganisationer har om de vill utnyttja dem.

Läser man kommentarerna, både på Christians inlägg och på OneSwarms forum, går det att utläsa ett starkt agg mot Antipiratbyrån. Hur ska, och är det möjligt för Antipiratbyrån att stärka sitt ”varumärke”? Jag tror att om de ska lyckas med sin verksamhet måste de på något sätt få med sig den yngre generationen. Den yngre generationen som växt upp med fildelning, och visar sina sympatier för Piratbyrån, Piratpartiet och The Pirate Bay.

(Piratpartiet har i skrivande stund 12160 medlemmar, mer än både Miljöpartiet och Vänstern. Ung Pirat, är det största ungdomspartiet i Sverige, efter Moderata Ungdomsförbundet (statistik 1 och statistik 2).)

Annonser

Entry filed under: Mediabevakning. Tags: , , , , , , .

Ipred-debatt i Stockholm Ipred-debatten – del 2

1 kommentar Add your own

  • 1. Tillbakablick - Vecka 11 «  |  16 mars 2009 kl. 8:27

    […] som kunde liknas vid ett hot. Antipiratbyrån saknar förtroende hos den yngre generationen och frågan är hur de ska få ökat förtroende, och om det ens går. I onsdags hölls en debatt om Ipred, och att juridiken inte hänger med tekniken, på Tekniska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Följ Nolog på:

RSS Nolog på Bloggy

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

%d bloggare gillar detta: