Skilda åsikter om hur fildelningen ska hanteras

23 mars 2009 at 16:00 5 kommentarer

 Hur ska den illegala nedladdningen av musik minskas?

Telekomföretagen inom EU vill öka abonnenternas nedladdning av laglig musik, filmer och TV-serier. Men musikindustrin går till motangrepp och kräver att telekombolagen tar till krafttag för att förhindra olaglig fildelning.

Musikindustrin vill att telekombolagen ska kunna lämna ut personuppgifter, och stänga av personer som laddar ner illegalt material. På så sätt tror de att färre kommer att ”våga” dela med sig av upphovsrättsskyddat material. Samtidigt arbetar de så kallade lobbyisterna hårt med att förändra regelverket så att Internet ska kunna kontrolleras, genom lagar som spaningslagen och Ipred.

Samtidigt vill självklart telekombolagen att deras användare ska ladda ner och upp så mycket som möjligt, så att intresset för högre bandbredd ökar. ETNO (European Telecommunications Network Operators Association) försöker bland annat öka medvetenheten om musik, filmer och TV-serier som finns lagligt nedladdningsbara på Internet.

Det kommer alltid finns människor som kommer att fortsätta vara ”olagliga”, så frågan är hur man ska minska denna mängd. Kultur (musik, film, TV-serier och så vidare) är oerhört viktigt. Antingen kan man välja att motarbeta de som faktiskt vill ta del av den kultur som finns, eller så försöker man att ta fram bättre, lagliga, alternativ. Jag tror personligen att det sistnämnda är rätt väg att gå.

Annonser

Entry filed under: Mediabevakning. Tags: , , , , , , .

Cybernormer Anonyma kommentarer

5 kommentarer Add your own

 • 1. Urban Sundström  |  23 mars 2009 kl. 16:11

  I helgen skaffade jag ett Relakks-abonnemang. Det fungerar utmärkt på min Windows XP dator. 3 månader för 149:- kr. Prestanda var bra, ca mellan 80 och 100 % av normal hastighet, dvs upp till 1,5 MByte/s med min anslutning. Skönt att slippa vara orolig efter 1 april. Relakks

  Hälsn. Urban

 • 2. Avslappnad :-)  |  23 mars 2009 kl. 17:55

  Jag tvivlar starkt på att Relakks är undantaget skyldigheten att, efter vederbörlig prövning, lämna ut vem som haft ett visst IP-nummer vid en viss tidpunkt. Informationen på https://www.relakks.com/faq/legal/ är förvisso inte uppdaterad med skämtdagslagen (som ju tyvärr inte är ett skämt), men första meningen lyder “Vilka lagar och regler är det som reglerar vilka uppgifter myndigheter får avkräva operatörerna, inkl RELAKKS?”. Sålunda betraktar de sig som operatör och borde inte ha någon särställning, eller?

  Vidare kan noteras att Relakks inte längre erbjuder abonnemang en månad i taget. Kanske en effekt av att vilja ha litet mer långsiktiga intäkter när det inte kommer att kunna ge det fildelarskydd det tidigare gav?

  För övrigt minskar väl effekten av Relakks om man använder sitt Relakksgivna IP-nummer i kommunikationer där man inte är helt anonym (t.ex. webmail, e-handel). Jag antar att de flesta som relakksar och fildelar inte enbart fildelar.
  Ju fler webbplatser som vet att du använde ett visst IP-nummer vid en viss tidpunkt, desto större torde risken vara att Ifpi eller annan organisation en dag kan koppla ihop med IP-numret med dig.
  Om du inte kör din webbläsare i något stealthläge där cookies etc inte är tillåtna ökar också din sårbarhet.

  Peer Guardian och liknande tekniker är nog viktigare än Relakks när det gäller att minska oron efter det som inte blir en skämtdag i år.

 • 3. Johan  |  23 mars 2009 kl. 21:16

  Urban: Synd att du inte tog en titt hos oss innan du valde Relakks. Nolog

  Avslappnad: Jag håller med dig. Det är än så länge svårt att veta hur man ska kunna vara helt anonym. Även om du har ett anonymt ip-nummer (alltså inte kopplat till dig som person) så går det troligtvis att se vilka andra saker som ip-numret har gjort, t.ex. tittat in på ett mail-konto eller Internetbanken.
  Vi håller just nu på att göra klart vår produktlinje, och reda ut de frågetecken som finns. Inom kort publicerar vi den självklart både här på bloggen och på Nolog.se

 • 4. Thomas  |  24 mars 2009 kl. 11:41

  Urban, reklam reklam reklam.

  Är känslan av att ”teckna ett avtal” skön när man vill bli anonym? Lite motsägelsefullt kanske?

 • 5. Tillbakablick - Vecka 13 «  |  30 mars 2009 kl. 8:03

  […] veckan uppmärksammades att musikindustrin och telekombolagen vill bekämpa den illegala nedladdningen på olika sätt. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Följ Nolog på:

RSS Nolog på Bloggy

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

%d bloggare gillar detta: