Katarina Lindbergh om Piratkriget

05 maj 2009 at 14:28 4 kommentarer

Katarina Lindbergh är sambo med Dick Harrison, författare, som vid två tillfället ställt upp i debatt mot piratkopiering och illegal fildelning. Idag skriver hon en debattartikel i Aftonbladet om alla de hot de har fått ta emot.

Det här är tråkigt, mycket tråkigt. Man ska kunna argumentera för sin sak utan att bli hotad till livet. Hon skriver att fildelarna laddar ner efter som det är billigare (läs: gratis). Jag tror inte på det, men det kanske bara är jag. Jag tror att många laddar ner eftersom det är tillgängligt, men självklart även att ett fysiskt exemplar är för dyrt. 200 kronor för en film som kanske är värdelös, det känns inte riktigt rimligt? Vi får inte heller glömma att digitala exemplar sparar på miljön.

Jag har sagt det tidigare, för att få ett slut på det här ”kriget” måste kunder och leverantörer enas. Och, det är alltid efterfrågan som styr. Om leverantören inte klarar av att leverera en produkt som kunden är beredd att betala för, då får de heller inget sålt. Det är en väldigt enkel matematik.

Men för att återgå till Katarinas artikel. Så här ska det inte gå till. Punkt slut.

EDIT. Läs även Anna Trobergs kommentar på artikeln.

Annonser

Entry filed under: In på djupet, Mediabevakning. Tags: , , , , , .

Kabel-Internet PTS säger nej till blockering av piratsidor

4 kommentarer Add your own

 • 1. Janne  |  05 maj 2009 kl. 17:26

  Det är ju under all kritik att hota de som har motsatt åsikt. Däremot så tycker jag inte att det är oetiskt att bojkotta de bolag som är pådrivande för beröva oss vår personliga integritet.

  Helt klart så är det alldeles för krångligt och dyrt att köpa digitala exemplar över nätet. Sen är man helt ute och cyklar när det gäller effekten av fildelning. Som nyetablerad artist är det stora problemet att nå ut till allmänheten och att då göra musiken tillgänglig gratis på nätet gör att betyligt fler hör musiken och i förlängningen kan tänka sig att köpa en skiva eller att gå på en konsert.

  Fildelning är oftast ett komplement och inte en ersättning för försäljning av fysiska exemplar. Att ladda ner en film är ungefär som att titta på en film på TV, men om du verkligen gillar filmen så köper du den i bägge fallen.

  Minskningen i försäljning av musik-CD tror jag inte i första hand beror på fildelning, utan på att dagens ungdom ofta lyssnar på musik på t ex YouTube. Det man borde göra är att se till att artisterna kan få STIM-pengar från visningar på YouTube. Detta skulle kunna finansieras via reklam på samma sätt som man gör på det svenska Spotify.

  Håller med om att det inte får gå till som i Dick Harrisons fall, det är fel att värna upphovsrätten på bekostnad av medborgerliga rättigheter, rättssäkerhet och personlig integritet. Så ska det inte gå till. Punkt slut.

 • 2. HDR-fotografen  |  05 maj 2009 kl. 17:27

  Finns tydlgen fler som är sura på Dick än fildelare:
  https://www.flashback.info/showthread.php?t=486577

  Sök på Dick Harrisson på flashback.

 • 3. Tillbakablick – Vecka 19 «  |  11 maj 2009 kl. 9:25

  […] har det också pratas om pirater i veckan, kriget fortsätter. Piratpartiet gick om Centerpartiet, och är nu Sveriges tredje största parti! Även om […]

 • 4. Johan  |  11 maj 2009 kl. 9:29

  Janne: Det kommer bli intressant hur försäljningen kommer se ut hos de artister/bolag som arbetar för Ipred. Kommer ”konsumenterna” att bojkotta dem eller inte?

  Det är ju bevisat att pirater faktiskt betalar för sådant de tycker om. Fast jag tror ändå en bojkott kan bli svår. Musiken kan ju vara bra trots att artister tycker att Ipred är ett bra initiativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Följ Nolog på:

RSS Nolog på Bloggy

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

%d bloggare gillar detta: